W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej strony internetowej korzystamy z plików cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację podstawowych jej funkcji. Polityka prywatności

Wykorzystywane w celu zapewnienia prawidłowego działania serwisu internetowego.

Immunoterapia alergenowa

  1. Home
  2. Poradnik
  3. Leczenie
  4. Immunoterapia alergenowa

Immunoterapia alergenowa

Leczenie chorób alergicznych opiera się na stosowaniu trzech elementów: unikaniu alergenu, farmakoterapii oraz immunoterapii alergenowej (ITA) zwanej odczulaniem. Immunoterapia alergenowa polega na podawaniu wyciągów alergenowych, na które pacjent jest uczulony, we wzrastających dawkach w celu złagodzenia objawów po ekspozycji na naturalny alergen. Jest to jedyne przyczynowe leczenie chorób alergicznych. Jego skuteczność dowiedziono w licznych badaniach naukowych. Immunoterapia łagodzi objawy nie tylko podczas jej stosowania, ale także wiele lat po jej zakończeniu. Ważną zaletą takiego leczenia jest zmniejszenie ryzyka rozwoju nowych uczuleń oraz nowych chorób alergicznych np. astmy oskrzelowej.

Po immunoterapii alergenowej nie należy oczekiwać „cudownego” ozdrowienia. U większości pacjentów leczenie przynosi bardzo dużą poprawę. U niewielkiej części chorych korzyść z immunoterapii może być mała.

Odczulanie powinno być kontynuowane minimum 3 lata. Immunoterapię można prowadzić w formie podjęzykowej lub iniekcyjnej. Zalety i wady obu rodzajów ITA należy przedyskutować z lekarzem.

Immunoterapia jest procedurą obarczoną pewnym ryzykiem objawów niepożądanych. W przypadku immunoteraii podskórnej najczęściej są to niewielkie reakcje w miejscu podania szczepionki: świąd skóry, obrzęk i zaczerwienienie. Rzadziej zdarza się zaostrzenie objawów choroby alergicznej: zapalenie spojówek, nieżyt nosa, duszność astmatyczna. Bardzo rzadko zdarzają się poważne reakcje poszczepienne, w tym reakcja anafilaktyczna.

Pacjent jest zobowiązany zgłaszać lekarzowi wszelkie dolegliwości pojawiające się w czasie immunoterapii.

W przypadku immunoterapii iniekcyjnej w dniu podania iniekcji należy unikać wytężonego wysiłku fizycznego i długotrwałej gorącej kąpieli lub sauny. Wskazane jest także ograniczenie spożycia pokarmów bogatych w histaminę oraz „wyzwalaczy histaminy” tj. sery żółte, jaja, ryby (zwłaszcza tuńczyk, śledzie, sardynki, konserwy rybne), kakao, czekolada, owoce i warzywa konserwowe, kapusta kiszona, pomidory, truskawki, kawa, herbata, alkohol.